Bokcirkel startar söndagen den 20 augusti kl 15.00

Boken vi läser till den första träffen är Nässlorna blomma av Harry Martinson. Väl mött till givande och trivsamma stunder tillsammans!

Om bokcirkeln

Hej alla,
Jag vill med det här meddelandet hälsa er välkomna till ÅSS:s bokcirkel. Tanken är att vi ska läsa och diskutera böcker för att förhoppningsvis få givande och trivsamma stunder tillsammans.

Jag har valt söndag 20 augusti kl. 15.00 som första träfftid. Vi är rätt många i gruppen och det säger sig självt att det är svårt att hitta en tid som passar alla. Hör gärna av er och säg om ni kan komma eller inte. Blir det många som inte kan just den här tiden försöker jag pussla ihop önskemålen och få fram ett annat datum. Jag har tänkt mig att vi ses en gång i månaden till att börja med. Alltså har vi varje gång fyra veckor på oss att läsa boken. Är det många som tycker att detta är för kort (eller kanske för lång) tid anpassar vi oss självklart efter det.

Vad det gäller valet av bok så tänkte jag att vi skulle inleda med en svensk klassiker: Nässlorna blomma av Harry Martinson. Den finns att köpa i pocket och bör också vara tämligen tillgänglig på biblioteken. Återigen utgör gruppens storlek ett problem när det gäller val av bok. Smakerna är många och blandade och de titlar vi väljer kanske inte tilltalar alla vid första blicken, men se det så här: Bokcirkeln blir ett tillfälle att komma i kontakt med böcker du kanske aldrig skulle ha kommit i närheten av annars, det är en chans att bredda ditt läsande!

Jag vill gärna understryka att valet av denna första bok på intet sätt är tänkt att vara vägledande eller trendsättande för kommande cirkelböcker. All litteratur är välkommen och jag tänkte också att vi på vår första träff skulle försöka använda oss av ett demokratiskt sätt att välja kommande böcker. Min idé är att alla kommer med ett förslag på en bok och så röstar vi helt enkelt fram den bok vi ska läsa till träff 2. Det kan ju också hända att flera av förslagen lockar och då kan vi ställa dem på kö till kommande träffar. Funkar inte denna metod försöker vi med något annat. Kanske upptäcker vi ett tema vi vill hålla oss till?

Några försiktiga grundregler om bokförslag
· Enligt flera önskemål ska vi inte blanda in våra problem och diagnoser i cirkelläsningen. Träffarna är tänkta att låta oss få någon timmes befrielse från det vi bär på och tänka på annat. Alltså: Vi undviker att tematiskt välja böcker som handlar om psykisk ohälsa eller liknande besvär.
· Böckerna kan vara i vilken genre som helst. Skönlitteratur är väl det mest självklara, men om någon tycker att en fackbok, biografi eller liknande skulle vara givande att läsa går det självklart bra att föreslå det också.
· Boken måste gå att köpa i pocket! Tillgången på biblioteken kan vara begränsad och vi kan inte räkna med att alla ska kunna låna boken. Det är inte heller säkert att alla kan/vill ladda ner och läsa en e-bok.
· Vi läser alla i olika takt och har också olika mycket tid att ägna åt läsningen. Alltså får inte boken vara för lång. Jag skulle säga att smärtgränsen går vid 300 sidor, men även detta är självklart något vi får diskutera. (Nässlorna blomma är en bit över 300 sidor, men vi har ju hela sommaren på oss för den).

Alltså:
Första träffen är preliminärt söndag 20 augusti kl. 15.00.
Platsen är ÅSS lokal på S:t Göransgatan 78.
Boken vi läser är Nässlorna blomma av Harry Martinson.
Alla förbereder ett förslag på kommande bok att läsa.

Väl mött!
Mattias
Kontakt: erikmatt73@gmail.com